Guvernul României a decis, prin Hotărârea nr. 923/2023, să prelungească plafonarea tarifelor polițelor RCA pentru o perioadă de șase luni, până la data de 30 iunie 2024. Măsura a fost luată în contextul în care piața asigurărilor RCA din România se află într-o situație de dezechilibru major între cerere și ofertă, ca urmare a retragerii de pe piață a celui mai mare asigurător din domeniu, Euroins România.
Potrivit Hotărârii nr. 923/2023, tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a hotărârii și data de 30 iunie 2024 nu pot depăși nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023.
Această măsură are ca scop protejarea asiguraților de creșterile excesive ale prețurilor polițelor RCA, care au fost cauzate de retragerea de pe piață a Euroins România. În plus, plafonarea tarifelor RCA ar trebui să contribuie la stabilizarea pieței și la atragerea de noi asigurători în domeniu.
Reacții la măsură
Măsura de plafonare a tarifelor RCA a fost întâmpinată cu reacții mixte din partea părților implicate.
Asociația Română a Brokerilor de Asigurare (ARBA) a salutat măsura, considerând-o o soluție necesară pentru a proteja asigurații de creșterile excesive ale prețurilor polițelor RCA.
În schimb, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) s-a opus măsurii, considerând-o că va avea un impact negativ asupra concurenței din piața asigurărilor RCA.
Perspective
În condițiile în care piața asigurărilor RCA din România se află într-o situație de dezechilibru major, este posibil ca Guvernul să prelungească plafonarea tarifelor RCA și după data de 30 iunie 2024. În plus, este posibil ca Guvernul să ia alte măsuri pentru a reglementa piața asigurărilor RCA, cum ar fi introducerea unor noi criterii de evaluare a riscului.